Nieuwe proeftijd bij andere functie

Nieuwe proeftijd bij nieuwe functie

Een nieuwe proeftijd is toegestaan als de opvolgende (nieuwe) arbeidsovereenkomst duidelijk andere vaardigheden of verantwoordelijkheden van de werknemer eist, waarover de vorige arbeidsovereenkomst geen of onvoldoende inzicht heeft gegeven.

Belang van een nieuwe proeftijd

Zowel werkgever als werknemer kan belang hebben bij een proeftijd. De werkgever kan er in deze periode onder andere achter komen hoe de werknemer functioneert en welke vaardigheden hij bezit. De werknemer kan op zijn beurt kennismaken met het bedrijf en kijken of hij zich daar op zijn plek voelt. Dit belang kan ook bestaan als de werknemer, bijvoorbeeld via promotie, een nieuwe functie bij de werkgever gaat vervullen. Onder omstandigheden is het ook dan mogelijk om een proeftijd af te spreken.

Nieuwe functie en proeftijd

Bij een nieuwe functie is het niet meer nodig om met de werknemer kennis te maken. Je weet over welke vaardigheden een werknemer beschikt en je kent de persoon van de werknemer. Op zijn beurt kent de werknemer het bedrijf. Voor een nieuwe functie kan het wel van belang zijn om “kennis te maken” met het functioneren van de werknemer in de nieuwe functie.

Als een werkgever en werknemer al een arbeidsovereenkomst zijn aangegaan en, vanwege bijvoorbeeld een promotie, een nieuwe arbeidsovereenkomst aangaan, is de proeftijd in beginsel niet geldig. Het is nietig.

Hierop geldt echter een uitzondering: een proeftijd is toegestaan als de opvolgende (nieuwe) arbeidsovereenkomst duidelijk andere vaardigheden of verantwoordelijkheden van de werknemer eist, waarover de vorige arbeidsovereenkomst geen of onvoldoende inzicht heeft gegeven. Dit zijn strenge eisen. Daarnaast gelden de gebruikelijke wettelijke vereisten voor een proeftijdbeding.

Lees verder

Andere vaardigheden

De nieuwe arbeidsovereenkomst moet andere vaardigheden eisen. Vaardigheden zijn bijvoorbeeld leidinggevende capaciteiten, analytisch vermogen, stressbestendigheid, communicatieve vaardigheden, talenkennis etc.

De werkgever moet kunnen onderbouwen dat nieuwe vaardigheden worden verwacht van de werknemer en wat deze nieuwe vaardigheden inhouden. Verder moet de werkgever aantonen dat de werknemer deze vaardigheden nog niet heeft laten zien in zijn oude functie. Het is daarom aan te raden om te zorgen voor een duidelijke functieomschrijving in een arbeidsovereenkomst, cao of arbeidsvoorwaardenreglement.

Andere verantwoordelijkheden

Een nieuwe proeftijd kan worden overeengekomen als de nieuwe arbeidsovereenkomst nieuwe verantwoordelijkheden eist. Daarbij kan worden gedacht aan het zelf uitzetten van strategieën, nemen van beslissingen, leidinggeven aan een team etc.

Heeft de werknemer de verantwoordelijkheid over de nieuwe taken al eens eerder gehad, bijvoorbeeld bij vervanging tijdens ziekte of vakantie, dan mag een proeftijd niet meer in de arbeidsovereenkomst worden opgenomen. Het moet ook duidelijk zijn dat de werknemer taken gaat uitvoeren, waarover hij nog nooit eerder de verantwoordelijkheid heeft gehad. Ook daarvoor kan een duidelijke functieomschrijving de werkgever helpen.

 

proeftijd | nieuwe functie | nieuw contract | opnieuw een proeftijd bij een nieuwe functie


Deel deze pagina:


Nieuw!
Helpdesk Ondernemingsraad

Helpdesk ondernemingsraad
Ik wil meer informatie

Absolute Advocaten

Geschikte Specialisten

Maak direct een afspraak
of
Stuur ons een bericht