Regres en subrogatie

Regres en subrogatie

In sommige gevallen zijn er meerdere schuldenaren, bijvoorbeeld als sprake is van hoofdelijke aansprakelijkheid. Als de ene schuldenaar dan meer aan een schuldeiser betaalt dan waartoe hij verplicht is, kan hij daarvoor verhaal halen op de medeschuldenaar. In dat geval treden de rechtsfiguren regres en subrogatie in werking.

Regres

Als er meerdere schuldenaren zijn, is elke schuldenaar afzonderlijk verplicht om zijn deel van de schuld te betalen. De hoofdregel is dat zij voor gelijke delen verbonden zijn. Simpel gezegd: Anton en Berend zijn hoofdelijk aansprakelijk voor terugbetaling van een geldlening van € 50.000,00 en er zijn geen andere afspraken over de verdeling gemaakt, dan moet in principe Anton € 25.000,00 betalen en Berend moet ook € 25.000,00 betalen. Stel dat Anton de volledige geldlening betaalt, dan heeft Anton dus € 25.000,00 teveel betaald. Anton kan voor dat deel aankloppen bij Berend, dat heet regres.

Een ander voorbeeld is de borgstelling. Als Anton zich als borg heeft verbonden aan een schuld van Berend, dan kan de schuldeiser bij Anton aankloppen en zal Anton namens Berend de schuld moeten betalen. Doordat Anton de schuld namens Berend heeft betaald, krijgt Anton automatisch een regresvordering op Berend.

Subrogatie

Subrogatie betekent dat je in de rechten treedt van de schuldeiser.

Stel dat Anton een regresvordering heeft op Berend en Berend betaalt niet, dan kan het rechtsfiguur van subrogatie in werking treden. Hieronder een voorbeeld.

Stel dat Anton als borg namens Berend de schuld van Berend betaalt aan de schuldeiser. Als Berend de schuldeiser een pandrecht op een schilderij heeft gegeven, dan treedt Anton door voldoening van de schuld van Berend in de rechten van de schuldeiser. Het pandrecht van de schuldeiser gaat door middel van subrogatie over op Anton. Mocht Berend de regresvordering niet aan Anton betalen, dan kan Anton het pandrecht uitwinnen, het schilderij verkopen en daaruit zijn vordering voldoen.

Uitsluiten regres en subrogatie

Als u medeschuldenaar of borg wordt, dan is het aan te raden om u te laten adviseren over uw positie als medeschuldenaar. Regres en subrogatie kan namelijk worden uitgesloten. Zo is het bekend dat banken het rechtsfiguur van subrogatie vaak uitsluiten als de bank daardoor nadeel ondervindt.

 

Regres | subrogatie


Deel deze pagina:


Nieuw!
Helpdesk Ondernemingsraad

Helpdesk ondernemingsraad
Ik wil meer informatie

Absolute Advocaten

Geschikte Specialisten

Maak direct een afspraak
of
Stuur ons een bericht