Verplichte inkoop bij franchisegever

Exclusieve afname

Veel franchiseovereenkomsten bevatten een ‘exclusief afnamebeding’: een beding dat franchisenemer verplicht om zijn assortiment geheel of gedeeltelijk bij franchisegever, of een door franchisegever aangewezen leverancier, in te kopen.

Verplichte inkoop bij franchisegever

Gedachte achter het exclusief afnamebeding

Over het algemeen wordt met het exclusief afnamebeding beoogd twee voordelen te realiseren:

  • Door centrale inkoop ontstaan er schaalvoordelen die leiden tot voordeligere inkoopprijzen;
  • De kwaliteit en uniformiteit van de franchiseformule wordt gewaarborgd. Bij elke franchisevestiging kan men rekenen op dezelfde kwaliteit.

Voordelen niet waargemaakt

Bovengenoemde voordelen worden niet altijd bereikt.

  • Franchisegevers delen het inkoopvoordeel niet altijd met de franchisenemers. Regelmatig wordt aan de franchisenemer de gehele prijs doorbelast, zonder kortingen. Deze kortingen houdt de franchisegever dan voor zichzelf;
  • Franchisegevers zijn niet altijd in staat de bestelde goederen (tijdig) te leveren;
  • De kwaliteit van de goederen die franchisenemer dient in te kopen kan elders beter zijn of de inkoopprijs lager. Franchisenemer is dan verplicht zijn assortiment in te kopen bij franchisegever, terwijl elders goederen van hogere kwaliteit of lagere inkoopprijs verkrijgbaar zijn.

Tip van Absolute Advocaten

Een afnamebeding kan grote gevolgen hebben voor uw onderneming. Wanneer u een franchiseovereenkomst aangaat, wees dan bedacht op ‘exclusieve afnamebedingen’ die u ernstig in uw vrijheid beperken. Neem een kritische houding aan en stel vragen wanneer voor u niet duidelijk is wat voor u de gevolgen zijn van een verplichte inkoop/afname. Een afnamebeding kan er namelijk toe leiden dat u geen enkele vrijheid heeft met betrekking tot het inkopen van uw assortiment.

Absolute Advocaten kan een kritische blik werpen op de franchiseovereenkomst en voor u onderhandelen over de voorwaarden.


Deel deze pagina:


Nieuw!
Helpdesk Ondernemingsraad

Helpdesk ondernemingsraad
Ik wil meer informatie

Absolute Advocaten

Geschikte Specialisten

Maak direct een afspraak
of
Stuur ons een bericht