31-05-2016 - Advies advocaat-generaal Europese Hof: Verbieden hoofddoek op werkvloer mag

Het (verbieden van) dragen van een hoofddoek op de werkvloer is een gevoelig onderwerp. Recentelijk heeft de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie een heldere uitspraak gedaan. Volgens de advocaat-generaal mogen werkgevers het dragen van een hoofddoek op de werkvloer verbieden. Voorwaarde is volgens haar dat het verbod gebaseerd is op een algemeen bedrijfsreglement op grond waarvan zichtbare politieke, filosofische en religieuze tekenen op het werk niet zijn toegestaan. Het verbod kan volgens de advocaat-generaal gerechtvaardigd zijn indien de werkgever als beleid heeft religieuze en levensbeschouwelijke neutraliteit te willen uitstralen.

Advies advocaat-generaal

De zaak die speelt bij het Europese Hof gaat om een moslima die werkzaam is als receptioniste bij een Belgische firma. Na drie jaar werkzaam te zijn geweest wil ze met een islamitische hoofddoek op het werk verschijnen. De werkgever heeft haar vervolgens ontslagen omdat het bij deze werkgever verboden is zichtbare religieuze, politieke en filosofische tekenen te dragen. De werkneemster voelt zich gediscrimineerd en heeft een schadevergoeding gevorderd. Volgens de advocaat-generaal is in dit geval geen sprake van directe discriminatie en mag een werkgever, onder voorwaarden, het dragen van een hoofddoek op de werkvloer verbieden.

Het is nu aan het Europese Hof om een uitspraak te doen in deze kwestie. Het advies van de advocaat-generaal wordt vaak overgenomen door de Europese rechters.

Download hier het advies

of klik voor de link naar de conclusie. https://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2016-05/cp160054nl.pdf

Heeft u vragen over het dragen van een hoofddoek op de werkvloer of wilt u uw bedrijfsreglement hierop aanpassen, dan kunt u contact opnemen met een van onze arbeidsrechtspecialisten via 026 3259023.


Deel deze pagina:


Een afspraak maken