FNV boekt overwinning in transportsector

Gerechtshof  's Hertogenbosch

FNV is met succes een juridische procedure gestart tegen een transportbedrijf. Het transportbedrijf heeft een constructie opgezet waarbij het via een onderneming in het buitenland (in dit geval Polen) chauffeurs inzet om in Nederland werkzaamheden te verrichten. Deze werknemers worden vervolgens minder dan het in Nederland geldende cao-niveau betaald.

FNV transportsector

Dit is (onder andere) in strijd met de cao voor het Beroepsgoederenvervoer over de weg en de verhuur van mobiele kranen. In hoger beroep heeft de rechter geoordeeld dat het transportbedrijf de afspraak moet maken dat deze chauffeurs conform Nederlandse cao worden betaald en dat het transportbedrijf er ook op toe moet zien dat de Poolse chauffeurs het correcte loon ontvangen. De rechter heeft zelfs een dwangsom van € 5.000,- per dag opgelegd met een maximum van € 1.000.000,-

De strijd van de FNV

FNV gaat al jaren de strijd aan om onderbetaling van chauffeurs en oneerlijke concurrentie in de transportsector te bestrijden. FNV wordt daarin gesteund door de bepalingen in de cao en (nieuwe) Europese richtlijnen/verordeningen. Voor transportbedrijven die gebruik maken van buitenlandse chauffeurs is het verstandig de constructie nog eens goed tegen het licht te houden, om te voorkomen dat FNV met succes rechtsmaatregelen treft met alle financiële gevolgen van dien. 

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met een van onze arbeidsrechtadvocaten via 026-3259023.

DOWNLOAD HIER DE UITSPRAAK


Deel deze pagina:


Een afspraak maken