EU-boete voor kartelvorming vrachtwagenfabrikanten

Recordboete door Europese Commissie

Vrachtwagenconcerns DAF, Volvo/Renault, Daimler en Iveco moeten een boete van bijna 3 miljard euro betalen wegens verboden prijsafspraken en het doorberekenen van kosten voor nieuwe uitstootnormen aan de klant. De Europese Commissie heeft deze recordboete opgelegd.

Volgens de Europese Commissie hebben de vrachtwagenfabrikanten jarenlang bedrijfsgevoelige informatie uitgewisseld en prijsafspraken gemaakt. Vele (transport)bedrijven zijn hierdoor gedupeerd door mogelijk jarenlang teveel te hebben moeten betalen voor hun materieel. Er was sprake van verboden kartelvorming.

Download hier het persbericht

Kartelvorming en kartelverbod

Van kartelvorming is sprake als ondernemingen onderling afspraken maken om concurrentie tegen te gaan. Hieronder vallen bijvoorbeeld afspraken over verdeling van de markt, het boycotten van bepaalde leveranciers of afnemer en prijsafspraken, zoals de vrachtwagenconcens hadden gemaakt. Dergelijke afspraken zijn ongunstig voor de consument en slecht voor de economische groei. De prijs blijft kunstmatig hoog en bedrijven vernieuwen hierdoor te weinig. Om die redenen is kartelvorming verboden.

Binnen Nederland onderzoek de Autoriteit Consument & Markt (ACM) kartels en kan de ACM boetes opleggen. Als de afspraken de handel tussen lidstaten beperkt, kan ook de Europese Commissie onderzoek doen en boetes opleggen.


Deel deze pagina:


Een afspraak maken