Afblazen staking bij KLM maatschappelijk gezien dringend noodzakelijk

Rechter verbiedt staking door FNVOp 11 augustus 2016 heeft de rechtbank Haarlem inhoudelijk uitspraak gedaan in de stakingszaak aangespannen door KLM. FNV had namelijk aangekondigd dat het grondpersoneel van KLM 1,5 uur zou gaan staken en geen passagiersvluchten meer zou behandelen, omdat KLM niet tegemoet is gekomen aan haar eisen voor een nieuwe cao. Zie ook dit nieuwsbericht. Volgens KLM zou dit leiden tot een schadepost van miljoenen euro’s. Ook Schiphol heeft zich in deze juridische discussie gemengd en heeft de rechter erop gewezen dat de gevolgen van de staking groot zijn in verband met de zomerpiek en de extra beveiligingsmaatregelen die van kracht zijn in verband met de terrorismedreiging. 

De voorzieningenrechter is van oordeel dat de explosieve combinatie van de tot en met 4 september 2016 te verwachten grote vakantiedrukte en de huidige terreurdreiging maakt dat de staking van KLM verboden moet worden.

Een staking kan worden verboden indien dat maatschappelijk gezien dringend noodzakelijk is. Volgens de voorzieningenrechter is dat hier dus het geval.

Dit nieuwsbericht is geschreven door mr. M.R. Jansen (jansen@absoluteadvocaten.nl ), advocaat arbeidsrecht bij Absolute Advocaten en onder andere gespecialiseerd in het stakingsrecht. 


Deel deze pagina:


Een afspraak maken