Hoe voorkomt u identiteitsfraude

3 simpele stappen

➀ Maak een kopie van uw identiteitsbewijs onbruikbaar voor anderen

➁ Geef niet zomaar informatie over uzelf

➂ Pas om met persoonlijke informatie op papier

Wat is identiteitsfraude

Criminelen gebruiken documenten of gegevens van onschuldige burgers om een andere identiteit aan te nemen. Hiermee plegen ze bijvoorbeeld valshied in geschrifte of oplichting. Als criminelen uw identiteitsgegevens hebben misbruikt, wordt u als dader gezien. De echte dader is onzichtbaar, en u wordt slachtoffer, met alle gevolgen van dien...

Maak een kopie van uw identiteitsbewijs onbruikbaar voor anderen

Als u een auto huurt, een hotel boekt of een telefoonabonnement afsluit vraagt men vaak om een kopie van uw rijbewijs of paspoort. Daarmee kunnen criminelen gemakkelijk fraude plegen. Maak daarom een kopie voor hen minder bruikbaar.

Schrijf op de kopie

 1. dat het een kopie is
 2. voor wie deze bedoeld is
 3. de datum waarop u de kopie afgeeft

Streep op de kopie uw burgerservicenummer door in de strook onderaan uw paspoort (op het oude paspoort ook rechts van het midden). Op uw rijbewijs staat het BSN op de achterkant (op het oude rijbewijs aan de binnenkant op de eerste pagina).

Installeer de KopieID app. Met de kopieID app voorkomt u misbruik met een kopie van uw identiteitsdocument. Het werkt heel eenvoudig: u maakt via de app een foto van uw document, dan zet u de datum en het doel van de kopie erop en ten slotte streept u uw BSN door. Zo kunt u een kopie van uw document veilig verzenden.

Geef niet zomaar informatie over uzelf

Op veel plekken geeft u informatie over uzelf (bijvoorbeeld op social media, aan de bank of aan een pakjesbezorger) die in verkeerde handen kan vallen. Vooral via e-mail en websites worden gegevens verzameld. Pas op met wat u over uzelf bekend maakt!

Een paar tips:

 • Geef nooit wachtwoorden en persoonlijke gegevens (ook geen adressen en telefoonnummers) aan personen of organisaties die her (onverwacht) om vragen.
 • Geef nooit persoonlijke gegevens als u 'een loterij heeft gewonnen'of uw 'rekeningnummer moet bevestigen'. Door te reagern geeft u uw naam en e-mailadres al prijs!
 • Reageer nooit op personen of organisaties die iets ongebruikelijks vragen, zoals :"Klopt het e-mailadres?"
 • Zet niet zomaar alles op internet. Zoals uw geboortedatuml e-mailadres, pincodes of een foto van uw (pas behaalde) rijbewijs.
 • Log nooit in via een ontvangen e-mail en geef nooit uw persoonlijke gegevens door per e-mail. Het kan gaan om zogenoemde "Phishing mails'.

Pas om met persoonlijke informatie op papier

Veel gevoelige informatie staat op papier en ontvangt u per post (bijvoorbeeld loonbrieven en pincodes). Deze informatie kan worden misbruikt bij identiteitsfraude, wat bijvoorbeeld kan leiden tot het leeghalen van uw bankrekening. Voorkom dus dat deze papieren informatie in verkeerde handen valt.

Een paar tips:

 • Bescherm uw brievenbus tegen "posthengelen". Zorg voor een slot op de buitenbus en zorg dat niemand anders toegang heeft tot die brievenbus.
 • Gaat u verhuizen? Breng alle relevante organisaties op de hoogte van uw nieuwe adres. Zo voorkomt u dat uw post in verkeerde handen valt.
 • Versnipper oude documenten met persoonlijke gegevens. Gooi ze dus niet zomaar in de vuilnisbak of bij het oud papier.
 • Bewaar documenten met persoonlijke informatie op een veilige plaats. Bijvoorbeeld: rijbewijs, paspoort, geboorte- en trouwakten.
 • Laat uw kassa- en pinbonnen niet rondslingeren. Ze bevatten soms uw naam en bankrekeningnummer.
 • Verlies uw bankpasjes en creditcards niet uit het oog wanneer u betaalt. Controleer de kaartlezer en zorg dat u tijdens het intoetsen van de pincode het toetsenbord afschermt. Laat bij verlies of diefstal direct uw passen blokkeren. 

Deel deze pagina:


Een afspraak maken